Слагат бронзова къща на мястото на разрушения мавзолей за европредседателството. Проектът е на

...
Слагат бронзова къща на мястото на разрушения мавзолей за европредседателството. Проектът е на
Коментари Харесай

Слагат бронзова къща на мястото на мавзолея на Георги Димитров

Слагат бронзова къща на мястото на опустошения пантеон за европредседателството. Проектът е на българския скулптор Пламен Деянов, който от дълги години живее във Виена. Арт инсталацията е подарък на страната ни точно от Австрия, която ще ръководи Европейски Съюз след нас през втората половина на 2018-а година. Плановете на локалната власт са статуята да остане там една година.

В навечерието на европредседателството в София кипят усилени подготовки за събитието на 2018-а година. Последната концепция, която идва от „ Московска 33”, е отделяне на бронзова скулптура, която прилича къща, на същото място, на което допреди 18 години се намираше мавзолеят на социалистическата легенда Георги Димитров, оповестява Дарик.

Авторът на бронзовата комбинация Пламен Деянов споделя по какъв начин се е родила концепцията за основаването й: „ От самото начало споделих на моите куратори, че желая този план да се осъществя в България, тъй като има смисъл. Няма смисъл да бъде следващата статуя във Виена, Чикаго, а да бъде построена в България. Това беше моята фантазия и оттова се потегли и всички я възприеха и споделиха, че е забавно “.

Главният проектант на София Здравко Здравков изясни, че ще се наложи спомагателна подготовка, с цел да може бронзовото оборудване да бъде ситуирано в градската градина: „ Една такава арт апаратура е нещо позитивно и би трябвало да откри мястото си в града. Може част от местата за паркиране да бъдат освободени, с цел да не се скапе резултатът от плана. Това е въпрос на краткотрайно решение, само че трайното решение ще бъде взето посредством архитектурния конкурс “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР